Przepisy kulinarne: Smakowite dania na różne okazje

Wprowadzenie do przepisów kulinarnych, które umilą Twoje posiłki i zadowolą podniebienia gości.

1. Przystawki

Oto kilka przepisów na smakowite przystawki, które sprawdzą się na każdej imprezie czy rodzinnych spotkaniach.

1.1. Śledź w oleju

Składniki:

  • 4 filety śledziowe (mogą być marynowane)
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Filety śledziowe dokładnie płuczemy, osuszamy i kroimy w ukosne kawałki.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki.
  3. W misce mieszamy olej, ocet, cukier, sól i pieprz.
  4. Układamy warstwami śledzie i cebulę, polewając każdą warstwę sosem.
  5. Przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 4 godziny, aby śledzie nabrały smaku.

1.2. Bruschetta

Składniki:

  • 1 bagietka
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 pomidory
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Bagietkę kroimy w skośne plastry, pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
  2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.
  1. Pomidory myjemy, kroimy na małe kostki, a cebulę w drobną kostkę.
  2. Bazylię siekamy drobno.
  3. W misce mieszamy pomidory, cebulę, bazylię, oliwę, czosnek, sól i pieprz.
  4. Na upieczone plastry bagietki nakładamy porcję mieszanki pomidorowej.
  5. Bruschettę podajemy natychmiast po przygotowaniu.

1.3. Pikantne kuleczki serowe

Składniki:

  • 200 g sera żółtego (np. gouda)
  • 100 g sera feta
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 1 łyżeczka chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 1/2 pęczka szczypiorku

Przygotowanie:

  1. Ser żółty i fetę ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
  2. Szczypiorek siekamy drobno.
  3. W misce mieszamy sery, musztardę, majonez, paprykę, chili, pieprz i szczypiorek.
  4. Formujemy kuleczki z powstałej masy i układamy na talerzu.
  5. Przed podaniem schładzamy kuleczki w lodówce przez około 1 godzinę.

2. Zupy

Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na pyszne zupy, które zadowolą każde podniebienie.

2.1. Barszcz czerwony

Składniki:

  • 500 g buraków
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 3 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 szklanki śmietany 18%

Przygotowanie:

  1. Buraki myjemy, obieramy i kroimy w cienkie paski.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę.
  3. W garnku rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, dodajemy cebulę, czosnek, liście laurowe, ziele angielskie i smażymy przez około 2 minuty.
  4. Dodajemy buraki, mieszamy, a następnie zalewamy bulionem. Gotujemy na małym ogniu przez około 45 minut.
  5. Dodajemy ocet, sól i pieprz do smaku. Gotujemy jeszcze przez około 5 minut.
  6. Barszcz podajemy z łyżką śmietany na wierzchu.

2.2. Krem z pieczonych warzyw

Składniki:

  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 ziemniak
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • sól, pieprz, tymianek do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Cebulę kroimy na ćwiartki, a czosnek zostawiamy w łupinach.
  2. Warzywa układamy na blasze, skrapiamy oliwą i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 40 minut.
  3. Upieczone warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy bulion i gotujemy przez około 15 minut.
  4. Zupę miksujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Przed podaniem dodajemy do zupy śmietanę i mieszamy.

2.3. Żurek

Składniki:

  • 1 litr zakwasu żytniego
  • 1 litr bulionu mięsnego
  • 2 białe kiełbasy
  • 1 cebula
  • 200 g śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła

Przygotowanie:

  1. Kiełbasy gotujemy w osolonej wodzie, a następnie kroimy w plastry.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
  3. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
  4. Dodajemy kiełbasę do cebuli, smażymy przez około 2 minuty.
  5. Wlewamy zakwas, bulion i doprowadzamy do wrzenia.
  6. Mieszając śmietanę z mąką, dodajemy do zupy i gotujemy przez około 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem.
  7. Żurek podajemy z pokrojonymi jajkami na twardo.

3. Dania główne

Oto trzy przepisy na smakowite dania główne, które będą doskonałe na obiad czy uroczyste okazje.

1. Pierogi ruskie

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 200 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • sól

Farsz:

  • 500 g ziemniaków
  • 250 g sera białego (twaróg)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy ciasto: mieszamy mąkę z solą, dodajemy jajko, olej i stopniowo wlewamy ciepłą wodę. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut.
  2. Przygotowujemy farsz: ugotowane i przestudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Cebulę siekamy drobno i dusimy na maśle, aż zmięknie.
  3. Mieszamy ziemniaki z serem, cebulą, solą i pieprzem.
  4. Ciasto rozwałkowujemy na grubość około 2 mm, wykrawamy okręgi. Na każdym okręgu kładziemy porcję farszu, składamy na pół i zlepiamy brzegi, formując pierogi.
  5. Gotujemy pierogi w osolonej wodzie, aż wypłyną na powierzchnię. Podajemy z polane masłem.

3.2. Kotlet schabowy

Składniki:

  • 4 plastry schabu (ok. 600 g)
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 jajko
  • 150 g bułki tartej
  • 100 g mąki
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mięso umyć, osuszyć, rozbijać. Doprawić solą i pieprzem.
  2. Każdy kotlet obtoczyć w mące, zanurzyć w roztrzepanym jajku, a następnie obtoczyć w bułce tartej.
  3. Smażyć kotlety na rozgrzanym oleju na średnim ogniu, aż będą złote (ok. 4-5 minut z każdej strony).
  4. Kotlety schabowe podajemy z ulubionymi dodatkami (ziemniaki, warzywa, surówka).

3.3. Łosoś z piekarnika

Składniki:

  • 4 filety z łososia (ok. 800 g)
  • 1 cytryna
  • 1 pęczek koperku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek